Waar zochten we naar in 2019?

Google maakt ieder jaar een overzicht van de meest gezochte zoektermen.
In het overzicht staan de onderwerpen in verschillende categorieën; zoekopdrachten, Nederlanders, vragen, sporters, artiesten, etc. Vaak zijn grote gebeurtenissen van invloed op het (massale) zoekgedrag van een land.

In dit artikel beschrijf ik waar de populariteit van de top 5 zoektermen vandaan komt.

 • Dit zijn de populairste zoektermen

  Ajax

  Voor Ajax was het seizoen 2018/2019 erg succesvol met als resultaten het winnen van de landstitel, de KNVB beker en het behalen van de halve finale in de Champions League. Door de successen werd er ook gezocht naar de huldiging en de live uitzendingen.

  WK voetbal vrouwen

  In de zomer van 2019 vond het WK vrouwenvoetbal plaats in Frankrijk. Aangezien de heren al enige tijd afwezig zijn geweest op de internationale toernooien was er veel aandacht voor de vrouwen. Toen de positieve resultaten volgden nam de populariteit van de vrouwen toe. Maar liefst 5 miljoen kijkers zagen de halve finale en 5,5 miljoen kijkers zagen hoe de Nederlandse vrouwen met 2-0 verloren van Amerika. Gerelateerde zoektermen aan dit onderwerp waren het speelschema en de uitzendingen.

  Notre Dame

  Wereldnieuws: de Notre Dame van Parijs is verwoest door een enorme brand. De 400 ingeschakelde brandweermannen hadden het vuur niet direct onder controle. De brand brak rond 19:00 uit en was pas rond 03:00 onder controle. Toen duidelijk werd dat er een schadepost van miljoenen zou zijn is er een fonds opgericht waarmee de restauratie kon worden betaald. Tot grote verbazing ontstond er een miljoenenbal van rijke families die tegen elkaar opboksten over het gedoneerde bedrag. Nieuws, donatie en beelden zijn veel gezocht in combinatie met de Notre Dame.

  Julen

  Ander wereldnieuws, het 2-jarige jongetje dat in een put viel en op 71 meter diep vast kwam te zitten. Pas na twee weken was het lichaam van het overleden jongetje bevrijd uit de put. Omdat het lang duurde voordat er duidelijkheid kwam over de toestand van het jongetje werd er online veel gezocht naar informatie. Nieuws Julen, Update Julen en Laatste nieuws Julen zijn in de dagen na het ongeval veelgezochte onderwerpen.

  Duncan Laurence

  Vrijwel iedere Nederlander heeft dit meegekregen; Nederland wint het Eurovisie Songfestival met Duncan Laurence als ‘ingezonden artiest’. Na 44 jaar is er weer een Nederlandse winnaar. Met het Liedje ‘Arcade’ kreeg hij in de finale 492 punten. Dit zorgde voor een enorme populariteit van de zanger en zijn liedje waardoor Arcade, songfestival duncan laurence en duncan laurence arcade veelgezochte zoektermen waren.

  De lijst wordt verder aangevuld met:

  Bridget Maasland
  Iris Hond
  Utrecht
  Europese verkiezingen
  Val van de Berlijnse muur

Voor sommige onderwerpen staat er een logische verhouding tussen de locatie van de zoekopdrachten en het onderwerp. Naar ‘Ajax’ wordt vooral gezocht vanuit Flevoland en Noord-Holland, gevolgd door Gelderland en Utrecht.

De logische verhouding tussen onderwerp en locatie geldt niet voor alle onderwerpen.
De provincie Gelderland staat steevast in de top vijf locaties bij zoekopdrachten in de entertainment en roddel categorie zoals zoekopdrachten naar Bridget Maasland, Ex on The Beach, Chateau Meiland, Duncan Laurence en Iris Hond. Gelderland wordt gevolgd door de provincies Drenthe, Gelderland, Friesland en Overijssel.

Opvallend is dat geen enkele zoekterm binnen de top 10 (van alle categorieën) een commercieel doel heeft en de meeste zoektermen te maken hebben met opvallende gebeurtenissen en dus nieuwsgerelateerd zijn.

Ben je benieuwd naar het hele overzicht? Hier lees je alle categorieën en onderwerpen van ‘Year in Search 2019’.